Luchtbehandelings en luchtventilatiesystemen tegen verspreiden corona

Gepubliceerd op 15 juli 2020 om 14:16

Luchtbehandelings- en klimaatbeheersingssystemen

We weten dat het coronavirus wordt overgedragen door niezen en hoesten, door deeltjes (aerosolen) die enige tijd in de lucht blijven hangen. Het is vastgesteld dat het virus ook door de lucht wordt overgedragen. Juist hierom is het verstandig voorzorgsmaatregelen wat betreft luchtcirculatie slim om op te volgen. Er is onderzoek gedaan door specialisten zoals de REHVA (de Europese vereniging voor ventilatie- en luchtbehandelingssystemen). De REHVA pleit voor enkele voorzorgsmaatregelen die mogelijke risico’s beperken.

Vooral ruimten waar er geen raam opgezet kan worden zijn gevaarlijk. Deze ruimten dienen altijd voorzien te zijn van een luchtreiniger met HEPA filter en UVC lichtbehandeling voor een goede desinfectie. D

 

Op basis hiervan raden wij het volgende aan:

 

  • Het belangrijkste advies dat wordt gegeven is het stoppen van centrale luchtrecirculatie. Dit betekent dat er sprake is van recirculatie van de binnenlucht. Hierdoor kunnen virusdeeltjes in luchtafvoerkanalen opnieuw in de ruimte terechtkomen. Om dit te voorkomen moeten de recirculatiesecties worden gesloten vanuit het gebouwbeheersysteem, of handmatig.
  • Dit advies geldt ook voor decentrale recirculatiesystemen zoals inductie-units en fancoil-units. Waar geen frisse lucht naar binnen wordt geblazen en vuile lucht wordt afgezogen, dien je voorzichtiger te zijn. Indien het systeem geen functie van ventileren heeft en uitsluitend dient voor het bepalen van de temperatuur in de ruimte (warm/koud), is het advies om deze systemen uit te zetten.
  • Heeft jouw kantoor een luchtventilatiesysteem? Zorg dan dat deze zo lang mogelijk aan staat, zodat er goed wordt geventileerd. Het beste is 24 uur lang op de hoogste stand. Dit is belangrijk om zo veel mogelijk nieuwe luchttoevoer van buitenaf te krijgen. Heb je geen systeem, zet dan de ramen een kwartier open voordat je medewerkers komen en laat de ruimte zoveel mogelijk luchten.
  • Maak gebruik van luchtreinigers met HEPA filter en UVC lichtbehandeling. Hiermee zuiver je de lucht voor 99% van mogelijk aerosolen die het coronavirus bevatten. Let wel op dat die 99% desinfectie alleen geldt voor het aantal kubieke meters dat dat de luchtreiniger kan verwerken. Vraag ons naar advies per ruimte.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.